Той определи като напълно неприемливи действията на либийския режим...

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова Муамар Кадафи да се оттегли и да върне страната на нейните хора.

Той определи като напълно неприемливи действията на либийския режим от последните седмици, показали болезнено, че Кадафи е част от проблема, а не неговото решение.

Общото събрание на ООН единодушно суспендира членството на Либия в Съвета на организацията за човешките права.

ООН призова за спешна международна хуманитарна евакуация на десетки хиляди чуждестранни работници, опитващи се да напуснат Либия.

Експерти са категорични, че е необходима масивна финансова и логистична подкрепа в това число самолети, кораби и квалифициран персонал.

Хиляди хора се опитват панически да се измъкнат от Либия през границите с Тунис и Египет като в много ситуации се стига до безредици.

В същото време американският военен министър обяви, че Пентагонът предоставя на Белия дом най-широкия спектър от варианти на действия по отношение на Либия. "Разглеждаме множество варианти. Досега не са взети никакви решения", коментира Робърт Гейтс.

Той изтъкна, че Организацията на обединените нации не е разрешила употреба на сила срещу Либия и че засега в НАТО няма единодушие за военна намеса и налагане на забранена за полети зона над Джамахирията.

Според Гейтс бунтовете в арабския свят с искания за демократизация са отслабили Ал Кайда и Иран. Народните протести в арабския свят са голямо поражение за Ал Кайда, защото разбиха аргумента й, че единственият начин да бъде свален авторитарен режим е екстремисткото насилие, каза Гейтс.

Снимка: БГНЕС