По улиците на града са излезли хиляди хора, които стрелят във въздуха от радост...

Бунтовниците в Либия празнуват победата си над лоялните на Муамар Кадафи части в източното пристанище Брега. Кореспонденти съобщават, че по улиците на града са излезли хиляди хора, които стрелят във въздуха от радост. В телевизионно изявление, полковникът обяви, че ще се "бие до последния човек". По думите му, ако Западът се намеси в Джамахирията, хиляди хора ще умрат.

Кореспонденти съобщават, че силите на Кадафи са пристигнали в източното пристанище Брега с повече от 100 автомобила. Те за кратко успели да превземат университета и петролната рафинерия. В един момент обаче им свършили мунициите и били принудени да се оттеглят. Медицински източници съобщават, че най-малко 14 души са били убити при боевете в този район.

В Съвета за сигурност на ООН продължава обсъждането на идеята за създаване на забранена за полети зона над Либия. Целта е да бъдат спрени въздушните атаки от страна на силите на Кадафи. Наблюдатели обаче отбелязват, че Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност, най-вероятно няма да подкрепи това предложение. Насилието в Либия е довело до мащабна, хуманитарна криза по границата с Тунис. Най-малко 75 хиляди чужденци са се отправили натам, като 40 хиляди от тях все още се опитват да преминат в съседната държава. Световната програма по прехраната обяви, че отпуска 38 милиона и 700 хиляди долара за пострадалите от безредиците в Джамахирията.