Разследвани ще бъдат и синовете му и други високопоставени представители на обкръжението на диктатора...

Ситуацията в Либия остава крайно напрегната.

Бойна авиация на армейските подразделения, верни на режима на Кадафи и днес бомбардираха градовете брега и Адждабия в източната част на страната. В брега е разположена петролна рафинерия и той е важен пункт за износа на либийския петрол. Снощи отрядите на опозицията отблъснаха силите на Кадафи от града, но атаката им продължава.

Трима холандски войници от специалните части са задържани от милициите на Кадафи, докато се опитвали да изведат от Либия  двама цивилни - гражданин на Холандия и още един европеец.   

Въздушни удари са нанесени по летището край петролния терминал в брега и

срещу позиции на противниците на Кадафи в  съседния град Адждабия. 

Военни, преминали на страната на опозицията, съобщиха, че частите на Кадафи    отново са навлезли в град Рас Лануф. Там се намира още един от големите петролни терминали.

Противници на режима обявиха, че са отблъснали силите му на 40 километра от брега. Били заловени африкански наемници, които се сражавали на страната на Кадафи за пари.

Истинска хуманитарна криза може да настъпи в района на границата на Либия с Тунис, където хиляди чужденци са се струпали в опит да напуснат Джамахирията. Европейският съюз обяви, че отпуска помощ за 30 милиона евро в подкрепа на бедстващите хора.  

Муамар Кадафи, синовете му и други високопоставени представители на обкръжението на диктатора ще бъдат разследвани за престъпления срещу човечеството, извършени в Либия. Това обяви прокурорът на международния наказателен съд Луис Морено-Окампо.  

Според либийската лига за правата на човека при репресиите в страната са загинали 6000 души, от които 3000 в столицата Триполи и 2000 в Бенгази.

По данни на външното ни министерство през последните 48 часа има непрекъснати сигнали за сблъсъци между противниците и привържениците на Кадафи.

Снимка: БГНЕС