Страната ни обаче продължава да произвежда и пласира наркотици, твърдят експерти от Държавния департамент...

Производството и трафика на наркотици са сред основните акценти в поредния доклад на Държавния департамент на САЩ за България. Страната ни продължава да произвежда лека дрога и остава транзитна зона за кокаин и хероин.

В същото време американските експерти хвалят правителството заради демонстрираната политическа воля в борбата срещу организираната престъпност.

В страната ни има около 300 000 души, които са пристрастени към наркотиците. 30 000 от тях са на хероин. 35% от студентите и учениците в горните класове  са пробвали поне веднъж дрога.

Според мониторинга на Държавния департамент у нас се отглежда канабис, предимно за вътрешна консумация. Изнасяме малко – предимно за Гърция.

Освен лекия наркотик има данни, че в България се произвеждат амфетамини и метаамфетамини.

Спадът в заловените пратки с наркотици е значителен. Пример – конфискуваният хероин през 2010 г. е 115 килограма. За сравнение – през 2009 г. количеството е 719 килограма. Още по-сериозна е разликата при кокаина – 6 килограма и половина, заловени през 2010 г. и 234 килограма - през 2009 г. Подобна е статистиката и за останалите видове наркотици.

Въпреки това американците твърдят, че българското правителство демонстрира политическа воля за борба с престъпността. И в тази посока има статистика. Арестуваните трафиканти миналата година са 164 срещу 90 през 2009 г.

 

Сминка: БГНЕС