За последните 3-4 г. повече от 200 000 руснаци купиха имоти у нас...

Пазарът на недвижими имоти в България, където предлагането далеч надхвърля търсенето, особено в планинските туристически райони или покрай Черно море, храни надежди за раздвижване на руските купувачи, чийто брой нараства от три години.

За последните 3-4 години повече от 200 000 руснаци купиха имоти в България за повече от един милиард долара, заяви председателят на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI).

България заема доминиращо положение на пазара на имоти на Балканите, който има голям потенциал, изтъкна той на конференция неотдавна на руската и българската секция на FIABCI в ски курорта Банско, където миналия уикенд се проведе световната купа по ски алпийски дисциплини.

Близостта на българския и руския език – и двата славянски езици – използването на кирилицата и общата културна традиция, основана на православното християнство, улесняват контактите.

България е на челна позиция на покупките на имоти от средната класа на Москва и Санкт Петербург заради отличното съотношение качество-цена в модерните ваканционни курорти.

Председателят на българската секция на FIABCI набляга на достъпните цени на лукс услугите като спа и терените за голф. Тъй като руснаците разполагат с пари в брой, те заемат мястото на британците.

Стойността на операциите за придобиване на имоти достигна 1,88 милиарда евро през 2007 г., но през 2008 г. падна с 33%, през 2009 г. - с 45% и през 2010 г. с още 51%, показват данните на Българска агенция за инвестиции.

Заради голямото предлагане апартаментите в луксозните планински курорти се продават на невероятни цени - под 750 евро на кв. м. Тези курорти, предназначени за елита, представляват отговорът на някои инвеститори на прекаленото застрояване, което загрози живописни в миналото градове като Банско или селищата по българското черноморско крайбрежие.

През 2010 г. руснаците вече доминираха на пазара с 56% от покупките. По северното черноморско крайбрежие, което е по-добре устроено, най-много имоти се търсят в град Варна. Там цената падна на 1220 евро за кв. м средно след годишен спад от 19% през 2009 и 2010 г.

Руснаците заедно с германците, гърците и румънците са най-многобройните туристи в България. Тази зима се очаква увеличение с 3% на броя на туристите, главно руски. /БГНЕС