Светът е далеч от целите по програмата "Образование за всички"...

Светът е далеч от постигането на поставените цели по програмата „Образование” за всички до 2015 година.

За това сигнализира в свой доклад ООН за образование, наука и култура.

Според ЮНЕСКО особено тежко е положението в страните, засегнати от въоръжени конфликти.

Правителствата трябва да покажат далеч по-голяма ангажираност и да вложат повече усилия за качествено образование в целия свят, категорични са експерти.

По данните на ЮНЕСКО в десетилетието до 2008 година в 35 държави е имало военни конфликти. В тези страни 28 милиона деца са прекратили образованието си още в началното училище.

Само 79% от младото население в бедните страни с военни конфликт има елементарна грамотност, докато процентът в редица други бедни държави, където има мир, е 93.

ЮНЕСКО подчертава тревогата си от факта, че на училища и ученици много често се гледа като на легитимни цели в очевидно нарушение на международното право.

21-на развиващи се държави харчат повече за оръжия, отколкото за начални училища. От ЮНЕСКО твърдят, че само 2% от международната хуманитарна помощ отива за образование. Това стига за покриване на едва 38% от нуждите в образователната сфера.

Друга голяма пречка за осъществяването на програмата "Образование" за всички е глобалната финансова криза, която налага сериозен натиск върху националните бюджети и много често средствата за образование се оказват потърпевши. Най-тежко е положението в Азия, където се инвестира най-малко.