Хората не скриха благодарността си към българската държава...

Повече от 400 души - бежанци от безредиците в Либия - превози от Тунис до Египет самолетът на Бългерия еър, който правителството изпрати в района, застрашен от хуманитарна криза.

Хората, които са се спасили от кръвопролитията и боевете между привържениците и противниците на режима на Муамар Кадафи не скриха своята благодарност към българската държава за оказаната хуманитарна помощ.

Хиляди хора вече дни наред търсят начин да се приберат по домовете си. Те са прекарали 10 дни в бежанския лагер на границата между Либия и Тунис. Редили са се на дълга опашка, за да получат храна, вода, одеало.

По някои оценки, през последните 10 дни повече от 100 хиляди души са преминали през граничния пункт Рас Джадир между Либия и Тунис.

Една огромна част от тях няма как да се приберат и се превръщат в бежанци, които се надяват и разчитат единствено на помощта на международната общност.

В района работят множество хуманитарни организации и голям брой доброволци, за да предотвратят невиждана хуманитарна криза.

В самолета, изпратен от българското правителство да помогне при евакуирането на египетски граждани, пътуват Хюсеин, съпругата му и двете им деца. Той е работел в Триполи като електротехник.  Когато започват размириците, се е уплашил за живота на децата си. И затова взима важно решение да избягат от Триполи и да се върнат в Египет.

Хюсеин се надява един ден да може да се върне в Джамахирията и да продължи да работи там. Но казва, че ако ситуацията не се успокои, просто ще остане в Египет, където ще си намери работа за по-малко пари за сметка на спокойствието на своето семейство.