Захарта е скочила с близо 34 процента...

Шоково увеличение на цените спрямо втората половина на декември отчитат от КНСБ. От продуктите, без които не можем, захарта е скочила с близо 34 процента - от лев и 58 стотинки за килограм през втората половина на декември - на 2 и 11 в началото на март.

15 процента - или от 6,29 на 7,23 е увеличението за килограм краве сирене.

Най-сериозното поскъпване -  44 процента - е регистрирано при краставиците - днес вече те са лукс на цена 3,29 лева за килограм.

Близо 10 процента е отчетеното увеличение на литър бензин А95, безоловен - от 2 и 23 на 2 лева и 45 стотинки.

Цената на петрола продължи рязкото си покачване и в първия ден на новата седмица. Увеличението е с 1,7 на сто, като на борсата в Съединените щати черното злато днес се търгуваше за над 106 долара за барел.

Това е най-високата цена от септември 2008-а досега. Драстичното увеличение на цените принуди Съединените щати да обмислят отваряне на стратегическия си резерв. Новината обаче не се отрази на пазара. Въпреки рекордните от три години насам цени, шофьорите зад Океана купуват бензина по около лев и 50  за литър.

За сравнение, след последното повишение на цените у нас, литър от най-масовото гориво А 95 се търгува за 2,44 лева, а дизелът струва 2,54.

Снимка: БГНЕС