Ако не се споразумеем за цената на оборудването за АЕЦ "Белене"...

Министърът на икономиката Трайчо Трайков потвърди в "Здравей, България", че е възможно оборудването, което е предвидено и за което са платени пари за построяване на реактор в АЕЦ "Белене", да се използва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Той обаче подчерта, че това е все още идея.

"Тя се обмисля като резервен вариант, в случай че не се разберем за цената на АЕЦ "Белене". Засега руската страна показва неотстъпчивост и затова вариантите са или да се съдим, или да намерим компромис. Това е възможният компромис", поясни министър Трайков.

"Ние дойдохме с недоговорена цена и с поръчано оборудване. Сега въпросът е какво да правим с него", оправда се с предишното правителство Трайков. Той обаче разчита, че все пак ще има споразумение за цената.

От думите му стана ясно, че с или без АЕЦ "Белене" цената на тока у нас ще расте. Това министър Трайков обясни с факта, че няма никакъв начин, която и да е нова мощност да произвежда електроенергия на цена, съпоставима на тази от АЕЦ "Козлодуй".

Трайков коментира и рязкото поскъпване на бензина през последните дни.

"Това са тенденции, които са много по-големи от нас, от Европейския съюз, от Америк. Държавата се намеси, като определи възможно най-ниския акциз на горивата в България. По-ниско от това, което е тук, не може", поясни Трайчо Трайков.

Той информира още, че е сезирана Комисията за защита на конкуренцията за това има ли картелно споразумение на пазара на горива в България.