94 бебета не бяха изоставени от семействата си през изминалата година и половина...

94 бебета не бяха изоставени от семействата си през изминалата година и половина. Децата живеят при родителите си благодарение на  специализирана помощ от Националния център за превенция на изоставянето.

За първи път у нас специалисти се ангажират с това да накарат родителите да не изоставят децата си. Обикновено това отнема месеци. Първо лекари подават сигнал, че има бременни, които нямат намерение да се грижат за бебетата си. След това социални работници и психолози в много срещи и разговори убеждават бъдещите майки да задържат децата си.

За осъществяването на тази цел преди година и половина  в Пловдив е изграден специален център. Именно в него се осъществяват срещите между психолози и родители. Не са редки и случаите, в които служителите от центъра предлагат финансова помощ на затруднени семейства.

Проектът и центърът са изградени с финансовата подкрепа на „Нова телевизия”.  

Освен да бъдат родители, там хората се научават и как да се грижат за децата си. Ако е от полза в разговорите могат да участват и баби и дядовци. Обучават се също приемни семейства и осиновители.