Български атомен специалист е помогнал да се локализира аварията и е спасил целия свят...

Какво е да се работи по възстановяването на най-сериозната авария в историята на атомната енергетика?

Специалисти от цял свят са работили в края на 1986 година в чернобилската АЕЦ. Един от тях е инж. Виктор Славов. Той бил командирован от централата в Минск в Чернобил, за да бъдат отстранени последиците от катастрофата.

Нуждата от атомни специалисти през 1986 г. в Чернобил беше голяма, спомня си Виктор Славов. Задачата била незабавно да се локализира аварията и да се спаси целия свят.

Едва 27 годишен, Славов е командирован в "мъртвия град", както сам  го нарича. Разказва, че работили със специални оловни облекла, всяко по 45 килограма. Били за най-опасните зони. Върху тях имало дозиметри, които отчитат нивото на радиация. Връщали всички, на които показателите се променяли.

"Първо се променя цвета на кожата, падат косата и зъбите, ако попадне в кръвта", разказва Виктор Славов.

За миг не си е помислял, че няма да се върне отново при семейството си.

За 8 години построили саркофага, затворили машинната зала на АЕЦ-а и се върнал в семейството си с чувство на удовлетвореност.

Гледайки случващото се в Япония, Виктор е заяви, че би отишъл да помогне.

Категоричен е обаче, че повод за паника в България няма, защото дори и да има изтичане на радиация до тук няма да стигне. Според него японците незабавно ще затворят реакторите и  няма да го позволят.