Министърът на образованието - Сергей Игнатов, не потвърди достоверността на изнесените данни...

Далавери за милиони левове във фонд  "Научни изследвания" разкри шефът му Емил Хорозов. Малко след обявяването на скандалния доклад самият той подаде оставка. От своя страна, министърът на образованието - Сергей Игнатов, не потвърди достоверността на изнесените данни. Причината - все още не е приключила ревизията за периода 2008 и 2009 година.

Преди месеци фокусът беше отново  върху учените от БАН. Тогава те протестираха за повече средства за висше образование и наука. Докато част от тях бяха на улицата, във фондът, който може да  им осигури допълнителни доходи, се извършваха проверки.

Отбелязани са редица нередности, като сред най-фрапиращите нарушения са 27 милиона лева, които са разпределени  за рецензии, а след това укрити.

Проверката установява още, че част от рецензентите от чужбина са назначени, без да имат необходимата компетентност по научни проекти. Често дори експертните комисии не знаели кои са те. Финансирани са и проекти, които са с по-нисък от обявения бал за сметка на материали с достатъчно точки.

В момента докладът е даден на Финансовото министерство и Агенцията за финансов контрол. Тяхна ще бъде и тежката дума.

Според учени нагласените научни конкурси не са новост, а задължителна практика от години.

Средствата, отпуснати на фонда за тази година са 36 милиона лева. През 2008 г. те са 100 милиона.

Окончателният резултат от проверката ще стане ясен напролет.