Според последните кредитни рейтинги, България е единствената държава, на която й се дава добра оценка в ЕС, каза премиерът Бойко Борисов...

Според последните кредитни рейтинги, България е единствената държава, на която й се дава добра оценка в ЕС, каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет.

По думите на Борисов оценката е на бизнесмени, които знаят, че макроикономическата рамка и оценките, които международните пазари дават, са изключително важни за всички прогнози за България за 2012 и 2013 г.

"Полагаме огромни усилия това да се случи, защото във всички сектори, като се започне от театъра и се стигне до зърнопроизводителите – навсякъде всички в условията на криза, казват, че държавата трябва да помогне. Но държавата има ограничени ресурси. Никой не би си позволявал да бави плащания или да не плати, ако парите ги има по сметката", каза Борисов.

Той обясни, че някои плащания са забавени заради опасения, че може да последват глоби от ЕС, тъй като са били необходими проверки.

Министър-председателят каза, че е разпоредил проверка в цялото ръководство на ДФЗ и неговите дирекции.
 
Години наред мощните фондове създаваха лобистки настроения относно земеделската земя, обясни още той.

"Законът за опазване на земеделските земи, който сме вкарали, има пълната подкрепа на зърнопроизводителите. Има доста медии, които обслужват интересите на големите фондове", каза премиерът.