Новият закон може да влезе в сила най-рано за учебната 2012 – 2013 година...

Диплома и шофьорска книжка след десети клас, дистанционно обучение в училище и матура по максимум четири предмета. Това са само част от промените, които предвижда проектът на нов закон за училищното образование.

Идеята е децата да завършват основно училище в 7-ми клас, а първи гимназиален етап – в десети. След това учениците ще имат право и да прекъснат за няколко години, да работят, дори да получат шофьорска книжка. След което, отново да подновят обучението си във втория гимназиален етап – 11-ти и 12-ти клас.

В 11-ти и 12-ти клас учениците ще се профилират само в три учебни предмета, с които след това ще кандидатстват. В професионалните гимназии пък това ще бъде времето за усвояване на професия и учебна практика.

В проекта на нов закон се предвиждат дистанционна и задочна форма на обучение за учениците със здравословни и социални проблеми, за даровитите деца и за всички над 16 години.

Обсъжда се създаването на училища от 1 до 10-ти клас, за да може децата да завършват първия гимназиален етап в родните си места.

Друга новост е, че учебните заведения ще могат да правят и съвместни програми с вузовете.

Всеки ученик ще може да се явява максимум на четири матури – включително и двете задължителни. Втората ще трябва да бъде по един от профилиращите предмети.

Оценка за поведение няма да има.

За мотивацията на проблемите ученици ще работи екип от специалисти. Децата ще имат възможност и да се срещат личности, които уважават, за да променят поведението си. Бележниците за децата от първи до трети клас няма да са задължителни. При първолаците дори няма да има количествена, а само качествена оценка. което предизвика недоволството на най-малките.

Обществен съвет – с участието на родители и ученици – ще участва при взимането на решения и ще оценява директора. Министърът вече ще одобрява неограничен брой учебници и помагала по единни стандартизирани критерии. Сред познатите вече промени, които залягат в проектозакона са въвеждането на целодневно обучение до седми клас и задължителна предучилищна подготовка за петгодишните.

Според експертите, новият закон може да влезе в сила най-рано за учебната 2012 – 2013 година.