Щастието и нещастието са състояние на ума и всеки може да избере да бъде щастлив или нещастен...

Щастието и нещастието са състояние на ума и всеки може да избере да бъде щастлив или нещастен. Това е кредото на един от най-големите съвременни будистки философи, който тези дни е у нас.

Геше Дхаргие е благословен от 14-тия Далай Лама с мисията да проповядва по света посланието за любов и състрадание. Докторът по философия от Австрийския будистки институт даде специално интервю за "Календар" - очаквайте го малко по-късно.

Будисткият лама е скептично настроен към социологическите проучвания, които поставят българите сред най-нещастните народи в света.

Според него, ако някой е много нещастен заради проблеми, трябва да се запита как може да промени възприятието си към тази ситуация. Той допълва, че ако не можеш да промениш нещо, няма смисъл да бъдеш нещастен и да страдаш. По-добре е променим ума си, тъй като това е единственият начин да бъдеш щастлив.

Ламата е убеден, че за щастието помагат и други фактори - човек трябва да намери начин да бъде по-обичащ и по-състрадателен към другите. Това също е начин да бъдеш по-щастлив.