Резултатите могат да бъдат тълкувани като израз на общественото недоволство от политиката на правителствата в Германия и Франция...

Тежки загуби на местните избори записаха партиите на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози.


Резултатите могат да бъдат тълкувани като израз на общественото недоволство от политиката на правителствата в Германия и Франция, категорични са анализатори.


Християндемократите на канцлера Меркел понесоха съкрушителен удар от опозицията в най-богатата германска провинция – Баден-Вюртемберг, където управляват близо 60 години.


За големия победител на местния вот се считат Зелените, които с резултат от 24% изпревариха с 1 пункт социалдемократите.


Подкрепата за екопартията скочи рязко в дните след атомната криза във "Фукушима" и сега за първи път в историята си именно тя ще посочи премиер на германска провинция. Най-вероятно това ще е Винфрид Кречман.


За християндемократите остава слабата утеха, че все пак получиха най-голяма подкрепа от избирателите – 39%, но това е недостатъчно за задържане на властта.


Във Франция на втория тур на местните избори беше затвърдена тенденцията за спечелване на позиции от основната опозиционна сила – социалистите, възход на крайната десница и отстъпление на управляващите консерватори на Никола Саркози една година преди президентския вот.


Френската социалистическа партия  е спечелила 36% от гласовете на кантоналните избори, Съюзът за народно движение на Саркози остава втори с 18.89%. Крайно десният Национален фронт е трети с 11%.