Започна избиването на заразените животни в новите огнища на шап в Странджа. Според заповедта на директора на Агенцията по безопасност на храните в три села ще бъдат умъртвени над 350 животните, но само от фермите, в които е констатирано заболяването...

Започна избиването на заразените животни в новите огнища на шап в Странджа. Според заповедта на директора на Агенцията по безопасност на храните в три села ще бъдат умъртвени над 350 животните, но само от фермите, в които е констатирано заболяването.

 

"Гнездото на оси" - така жителите на село Факия наричат фермата, в която бе открито огнище на шап. Тук всички 85 говеда ще бъдат унищожени. Собствениците са в шок.

 

След новината за нови огнища на шап улиците в село Факия побеляха. През целия ден ветеринари дезинфекцираха, с цел заразата да не достигне стопанствата в населеното място. Животните там няма да бъдат умъртвявани. Те обаче продължават да се отглеждат оборно, което също носи значителни загуби за стопаните.

 

Собствениците са категорични, че ако не бъде овладяно положението с шапа в Странджа планина, селата там ще загинат. Причината е, че за много от стопаните единствените доходи са от продажбата на мляко и месо. Така на практика по време на карантинния период те ще са принудени да се прехранват с обезщетенията.

 

Стопаните от община Средец настояват земеделският министър лично да посети засегнатите райони, като поеме конкретни ангажименти към собствениците на животни. В противен случай те са готови на протести.