Това призна в студиото на \"Здравей, България\" директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Тогава ще станат ясни и резултатите дали сме яли некачествени и вредни храни, или не...

Масовите проверки на хранителни продукти за празниците, всъщност ще приключат едва след Гергьовден. Това призна в студиото на \"Здравей, България\" директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Тогава ще станат ясни и резултатите дали сме яли некачествени и вредни храни, или не. Той гарантира, че няма опасност до този период да сме се хранили с опасни храни.


Днес се очаква да бъде разписан утвърденият стандарт за бял хляб, \"Добруджа\" и типов, които ще се казват \"България\". Брашно, мая, сол и вода – това съдържа качественият хляб, който трябва да има и качествена суровина. 

 

На въпрос дали новият стандарт ще доведе до покачване цената на хляба, Войнов каза: \"Ние не сме орган, който влияе на това, но смятам, че няма да бъде драстично висока и ще е достъпна. Разликата не е драстична и при качественото кисело мляко и това, което не е, както и при кренвирши \"Стара планина\" и неутвърдените\", припомни той. По думите му става въпрос за около 10 стотинки различие.


Глобите за тези, които нарушават стандарта за хляба тръгват от 500 до 10 000 лева и стигат дори до спиране на производството. Размерът ще зависи от степента на нарушението, както и от това дали лицето е физическо или юридическо лицето.


Предстоят интензивни проверки до 6 май, защото искаме българският потребител да се храни с безопасна храна, категоричен е Войнов.


От агенцията вече са конфискували 16 тона пилешки бутчета, контрабандна търговия от Холандия и днес ще излязат пробите ми. При добри резултати ще бъдат дарени в домове за възрастни хора и за деца.