У нас лихвите по потребителските заеми са с около 2% по-високи от тези в Гърция, а в сравнение с останалите три страни – дори двойно по-високи...

Лихвите по кредитите у нас са по-високи дори от тези в Гърция, която е пред фалит. Това става ясно от сравнение на лихвените проценти по потребителски и жилищни заеми на няколко европейски държави.


Анна Граблянова е на 33 години и работи като търговски директор в рекламна агенция. Заедно със съпруга си изплаща ипотечен и потребителски кредит и климатик на лизинг - общо по 1100 лева на месец. Най-много тежи ипотечният заем.


За да успее да покрие вноските, Анна и семейството й се лишават от доста неща, които са си позволявали преди да задлъжнеят на банките.


Оказва се, че българите плащат едни от най-скъпите кредити в Европа. Финансовият консултант \"Моите пари\" сравнява лихвите в България, Гърция, Австрия, Германия и Италия.


У нас лихвите по потребителските заеми са с около 2% по-високи от тези в Гърция, а в сравнение с останалите три страни – дори двойно по-високи.


Така, макар и в криза, Гърция има по-ниски лихви от нашите, просто заради сигурността, която й осигурява членството в Еврозоната.


Ако се сравним с държави извън Еврозоната и в Източна Европа като Румъния и Унгария, разликата няма да е толкова фрапираща.

 

Добрата новина е, че за разлика от лихвите по кредитите, тези по депозитите у нас са сред високите в Европа, показва проучването.

 

Междувременно Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 0.25 пункта до 1.25. Анализатори го обясняват с опасенията на банката от ускоряването на темпа на инфлация в Еврозоната.