В момента минималната работна заплата е 240 лева, а най-ниското почасово заплащане е 1.42 лева...

Кой има по-голяма полза от заплащането на час - работникът или неговият шеф? 


След като преди дни бюджетната комисия в парламента предложи вместо минимална работна заплата да се въведе заплащане на час, \"Календар\" потърси мнението на работодатели и експерти. 


Валентин Петков е управител на оранжерия. В момента неговият бизнес влиза в най-пиковия си период, а работата се увеличава двойно.


Оранжерията има целогодишно 28 служители с идването обаче на пролетния и летния сезон там намират временна работа още 5 души. Така заплащането на час се оказва неизгодно заради спецификата на бизнеса.


В момента минималната работна заплата е 240 лева, а най-ниското почасово заплащане е 1.42 лева. Точно заради това, според специалистите, няма да бъде трудно въвеждането на плащане за изработен час, тъй като разликата няма да е голяма. Проблем обаче, според тях, е, че трудовият и осигурителен стаж се изчисляват на ден.


Така, ако сме декларирали минимален осигурителен праг, ще трябва да ни бъде признат като осигурителен стаж за цял месец, ако не бъде променен Кодексът на труда. Работодателите няма да имат проблем с плащането на час, но всичко трябва да е в граници. Според бизнеса пък служителите няма да усетят голяма разлика в заплащането.