Според икономисти, на всеки 100 лева губим по 1 лев.

Да държим парите си в банка вече може да се окаже неизгодно. Според икономисти, на всеки 100 лева губим по 1 лев.

По данни на националната статистика, поскъпването на храните и бензина е ускорило годишната инфлация до 5,6% до края на март.

Близо 12 милиона  и 400 хиляди е общият брой на депозитите на домакинства и нетърговски организации у нас по последни данни на Българската народна банка. Сред собствениците на влогове е и Георги Лесидренски. Инфлацията няма да удари чуствително по спестяванията му, но загубите в размер на няколко десетки лева годишно за него са гарантирани.

Инфлацията всъщност намалява реалната доходност на депозитите и стимулите на хората да спестяват от една страна, а от друга – тези, които вече са спестили, получават по-ниска доходност от тази, която са очаквали.

От Асоциацията на банките отказаха да застанат пред камерата на Нова телевизия.  Обясниха, че няма да коментират дали сметките за ощетените влогове са верни и възможно ли е лихвите по депозитите да се увеличат.

Според икономическия анализатор Красен Йотов, в реално изражение може би домакинствата са загубили 1-2 лева – само заради инфлацията и отделно са загубили заради понижението на лихвите. Той допълни, че инвестициите в недвижими имоти са относително изгодни в този момент.

А докато собствениците на влогове са изправени пред дилемата какво да правят с парите си, за голяма част от българите проблемът въобще не съществува.