По данни на Националната строителна федерация цените на услугите на майстори са паднали с 33 процента спрямо 2010-а година...

Пролетта е сезонът на ремонтите. Според майстори и фирми от строителния бранш обаче българинът все по-рядко ремонтира дома си. По данни на Националната строителна федерация цените на услугите на майстори са паднали с 33 процента спрямо 2010-а година. Спадът на поръчките е с над 70 процента през последните няколко месеца.


В същото време, се наблюдава поскъпване на някои строителни материали, отбелязват майстори. Боите и латексът са се увеличили с близо 10 лева спрямо миналата година. С 15 на сто са скочили полипропиленовите ВИК-части. Лошото на това е, че падат печалбите, хубавото – че на пазара остават най-добрите и най търсените майстори, разказват запознати. Останалите отпадат.


Наблюдаваната криза в строителството не винаги значи криза в поръчките на ремонти. Ако има нещо положително в кризата, то е, че ако сега трябва спешно да ремонтирате нещо в дома си, ще ви излезе по-евтино от преди година-две.


Кризата в икономиката като цяло обаче се отразява и на добрите майстори – по-малко поръчки - по-малко печалби.