Според Константин Пенчев, в България трябва да се направи ударна кастрация на поне 80% от популацията. Домашните животни също трябва да бъдат регистрирани и да имат чип. Трябва да има централизиран надзор, включително и зоополиция, за да се упражнява ефективен контрол.

\"Все още ме държи пубертетът\", пошегува се омбудсманът на България Константин Пенчев в \"Шоуто на Иван и Андрей\", който не скри, че обича да се самоиронизира. От друга страна, той призна, че е от типа \"сърце юнашко не трае\" и именно поради тази причина е влезнал в политиката.

\"Струва ми се, че политиката на цялата институция трябва да се промени – трябва омбудсманът да ходи при хората, защото тези, които най-много се нуждаят – предимно възрастни хора, хора с увреждания, деца сирачета - те не само, че не знаят, че има омбудсман, но и не могат да отидат до него\", на мнение е Пенчев.

Той заяви, че наскоро е сезирал премиера и председателя на парламента и е препоръчал да бъде променен закона за местни данъци и такси, тъй като, според него, трябва да плащаме за онова, което общината извършва реално. Пенчев допълни, че е абсолютно възможно хората да заплащат за събрано количество боклук, вместо да бъдат таксувани в зависимост от това колко скъп е апартаментът им.

Омбудсманът на Република България заяви още, че 1/5 от жалбите са срещу монополите. Много оплаквания има и срещу бездомните кучета. Според Константин Пенчев в България трябва да се направи ударна кастрация на поне 80% от популацията. Домашните животни също трябва да бъдат регистрирани и да имат чип. Трябва да има централизиран надзор, включително и зоополиция, за да се упражнява ефективен контрол.

\"Ако се спазваха законите, България щеше да бъде на съвсем други висини. Това е истината. Постепенно всеки трябва да спазва закона, трябва всички да имаме желание, институциите трябва да са на място и хората да си вършат работата\", каза още Константин Пенчев.