По думи на премиера тройните и четворни заплати и бонуси трябва да бъдат спрени...

Моята заплата е таванът за държавните служители, другото е нахално. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция \"Фокус\". Борисов каза това по повод високите възнаграждения в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. По думите му – тройните и четворни заплати и бонуси трябва да бъдат спрени. Очаквам тази комисия да работи по всички и да не се казва \"Кушлев\", \"Коларов\" или каквото и да било, а Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и да спазва закона, каза той.

Премиерът заяви, че се е спрял на кандидатурата на Тодор Коларов за председател на комисията с активната помощ на правосъдния министър Маргарита Попова и на финансовия министър Симеон Дянков. Около 20 кандидатури, вчера са сведени до три, от които министър-председателят е избрал Коларов. Надделели са неговата подготовка, информацията, че е почтен и честен, евроатлантическата ориентация. Борисов заяви, че не се притеснява, че той е работил за САЩ. Както всеки от нас работи да изкарва заплатата си, каза премиерът.

Премиерът каза, че дейността на тази комисия е много важна, наблюдава се от политическите партии, от обществеността и от Европейския съюз.

Борисов заяви, че е разбрал за несъвместимост за заемане на длъжността от Стоян Кушлев, поради участието му в управителни органи на неправителствени организации след проверката на Главния инспекторат на Министерския съвет. Премиерът каза, че ще се срещне с Кушлев, за да му благодари за свършеното досега. Според него не би трябвало да има проблеми относно решенията на комисията във връзка с установеното от Инспектората и че не му е известно дали Кушлев трябва да носи наказателна отговорност.

В своята работа в комисията ще се стремя да действаме адекватно, пропорционално, ще акцентираме върху превантивния ефект от дейността на комисията, каза Тодор Коларов и допълни, че ролята на комисията е да прилага закона. / Агенция \"Фокус\"