Всяко десето у нас се ражда недоносено. Грижата за тези деца започва веднага след самото им раждане – поставят се в кувьози, а понякога и на командно дишане. Целта е да им се осигури близка телесна температура до тази на майчинската утроба и да бъдат опазени от инфекции. Какво трябва да знаят майките за тях...

Всяко десето у нас се ражда недоносено. Грижата за тези деца започва веднага след самото им раждане – поставят се в кувьози, а понякога и на командно дишане. Целта е да им се осигури близка телесна температура до тази на майчинската утроба и да бъдат опазени от инфекции.

Оказа се, че болница от ранга на \"Майчина дом\" разполага с един единствен транспортен руски 30 годишен кувьоз, който се ползва и от други специализирани здравни заведения. Той не отговаря на стандартите понастоящем за  осигуряване на безопасен транспорт на недоносените деца. Използваният кувьоз е с повредено захранване, има множество получени луфтове, които не позволяват поддържане на нужната температура. Това налага децата да бъдат обличани и завивани добре. Имало е случай в него да са били транспортирани две и дори три бебенца.

Един кувьоз за цялата неонатология е обидно и тъжно, заяви водещата Гала. По тази причина \"На кафе\" стартира кампания за набиране на средства, необходими за закупуване на нов и модерен кувьоз, жизненонеобходим за съдбата на новородените недоносени бебета. Ако искате да дарите средства, банковите детайли са следните:

Банкова сметка: SG Експресбанк, IBAN BG30TTBB94001525571808, BIC TTBBBG22, Нова Броудкастинг Груп.

Красимира Андонова ражда преждевременно второто си дете – малката Никол. Майката разказа, че през 20-та гестационна седмица се е подложила на изследването фатална морфология, без да подозира, че има някакъв проблем. Така бива установен проблем, свързан с кръвоносните съдове на майката и кръвотока към бебето. Това означава, че бебето не се е хранело и не е наддавало тегло. Лекарите не са вярвали, че бебенцето ще оцелее.

Въпреки интензивно лечение с множество терапии, вливания и инцекции, лекарите не са давали надежда. В „Майчин дом\" са я посъветвали да направи аборт, докато в \"Шейново\" са я подкрепили. Така тя решава да запази бебето и го ражда през 35-та гестационна седмица.

Доц. Ралица Георгиева обясни, че недоносените деца се раждат преди 37-ма гестационна седмица. При децата под 32-ра гестационна седмица се наблюдават значителни белодробни проблеми. Недоносените бебета се характеризират се с незрялост на всички органи и системи, а дечицата с тегло под 1500 гр. има понякога опасност от увреждане на централната нервна система.

Специалистът неонатолог доц. Ралица Георгиева напомни, че недоносените бебета се раждат с незрялост и на имунната система. Това налага да се провежда често лечение при тях с антибиотици.

При момичета, станали майки през пубертета или жени, родили късно – след 35-годишна възраст, вероятността да родят недоносени бебета е голяма. Интересен факт е, че жени с по-нисък ръст също раждат по-често недоносени бебенца.

В САЩ първите грижи за недоносените бебета са същите като в България. Бебенцата се поставят в кувьоз и често се хранят през специална тръба. Някои от бебета се изписват с кислородна бутилка. Също така, медицинският персонал обучава майката да полага всички грижи за новороденото още в болницата. Друг популярен метод е така нареченият метод „кенгуру\", който все още не се е наложил в България и при който бебето се съблича и се поставя върху голата кожа на майката с ухо до сърцето й, за да чува биенето му. Според американските педиатри няма по-добър температурен синхрон от този между новороденото и майка му.

Добре е недоносените бебета да се проследяват не от педиатър, а от неонатолог до навършване на 1 годинка заради специфичните им проблеми нужди.

Кои са специфичните здравословни проблеми при недоносените деца, колко често трябва да се правят профилактичните прегледи при тях, различен ли е имунизационният им календар и как се подхожда при захранването им – отговорите на тези въпроси ще намерите във видеото.