Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че една от фирмите за топлинно счетоводство иска такса от 6 лева за евентуално второ посещение за отчет на топломерите...

Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че една от фирмите за топлинно счетоводство иска такса от 6 лева за евентуално второ посещение за отчет на топломерите. Екип на \"Календар\" засне разлепени по входовете съобщения на фирма \"Бруната\".

 

На пръв поглед съобщението не се отличава по нищо от този на останалите фирми. До момента, в който погледът попада на следното изречение: \"Напомняме ви, че за отчет на втора дата се заплащат 6 лева на партида\".

 

Иначе казано това означава, че всеки клиент на дружеството ще трябва да заплати сумата от 6 лева, ако не може да осигури достъп на първата посочена дата и желае да се възползва от втората възможност.

 

Трябва да поясним, че тук не става дума за индивидуално посещение, а за фиксирана от самото дружество дата. Освен таксата, впечатление правят и часовете, обявени за посещение – между 8.00 и 17.00 часа, когато хората са на работа.

 

Оказа се обаче, че хората нямат избор. Ако не осигурят достъп на топлинните счетоводители, ще се наложи да се сблъскат с друг проблем – да плащат максимална сума. Остава обаче въпросът редно ли е да се начислява такса за отчитане на парно?

 

В тази връзка в редакцията на „Календар\" пристигна писмо от фирма \"Бруната\", според които в действащата нормативна уредба има ясно обявени две дати за отчет.

 

Втората дата обаче от фирмата решили да не включват в основния пакет на услугата, което означава, че за нея може да се поиска заплащане от 6 лева.

 

Според дружеството събираните суми от втория отчет са \"пренебрежимо малки, но допълнителното заплащане има важен мотивиращ ефект върху абонатите.\"

 

С тази мярка от дружеството целели да се намалят повторните посещения, което да ускори срока за изготвяне на сметките.