Чадърите са със знамето на ЕС. Броят им беше 27, колкото са страните на Евросъюза, а символичният акт е срещу ината на бюрокрацията в България...

В средата на април „Календар" показа през какви перипетии минават български студенти, завършили в чужбина, за да получат легализация на дипломите си у нас.

 

Част от потърпевшите от бюрократичната процедура се събраха на Летище София, за да изразят протеста си.

 

Чадърите са със знамето на ЕС. Броят им беше 27, колкото са страните на Евросъюза, а символичният акт е срещу ината на бюрокрацията в България.

 

За да получи легализация на дипломата си у нас, българин, учил в чужд университет, трябва да мине през няколко етапа. Да занесе оригинала на дипломата си в Националния център за информация и документация.

 

Да получи официална заверка от държавата, в която е получил дипломата. Да мине през няколко министерства и институции, след което да чака резултат от действията си.

 

При Симеон план Б е проработил, защото има и родна диплома. Други обаче не са имали неговия успех.

 

Според университета в Страсбург, където е завършила, Йорданка Янчева е дипломиран юрист. На българската държава тя е успяла да докаже това след година.

 

Преди да легализира дипломата си младата жена не може да започне 6-месечния си стаж в благоевградския съд.

 

Никой от младежите не е имал проблем да започне работа в частния сектор, където написана дори на чужд език, дипломата им отваря врати.

 

Според евродепутата Ивайло Калфин 30 хиляди български студенти, които учат в чужди университети, след време ще се окажат в положението на Йорданка и Симеон. Решението, според него, е Министерският съвет да промени процедурата и дипломите от чужбина да се признават автоматично.