Ако досега в много от магазините за битова техника се доверявахме главно на преценката и опита на консултантите, от лятото всичко, което ни интересува ще бъде описано на подробни листовки. На тях задължително трябва да е посочен производителят, вместимостта на уреда, колко е шумен, какъв е енергийният клас и дори колко ток харчи за една година.

Слагат етикети с пълната информация за параметрите на електроуредите във всички магазини в страната. Това предвижда нова наредба, която влиза в сила от 21 юли. Изискванията ще обхванат и интернет търговията.

Ако досега в много от магазините за битова техника се доверявахме главно на преценката и опита на консултантите, от лятото всичко, което ни интересува ще бъде описано на подробни листовки. На тях задължително трябва да е посочен производителят, вместимостта на уреда, колко е шумен, какъв е енергийният клас и дори колко ток харчи за една година. Наредбата ще изглади и някои разминавания.

В зависимост от параметрите и характеристиките към клас „А\" ще се добавят един, два, а за най-икономичните – три плюса. Макар и на пръв поглед объркващи, етикетите с подробна информация все повече започват да привличат погледите ни.

Според търговците, сметките ни за ток и ресурси през последните две години са ни научили да бъркаме по-дълбоко в джоба си, когато става дума за техника. Вече на почит не са красивите или атрактивни електроуреди, а енергоспестяващите.

В повечето случаи разликата в цената между икономични и неикономичните уреди е около 15%.