Джон Демянюк беше осъден за съучастничество в убийството на 28 060 евреи в концлагер по време на втората световна война. След 18-месечен процес мюнхенски съд обяви присъда от 5 години затвор.

91-годишният украинец с американско гражданство Джон Демянюк беше осъден за съучастничество в убийството на 28 060 евреи в концлагер по време на втората световна война. След 18-месечен процес мюнхенски съд обяви присъда от 5 години затвор. Защитата на Демянюк пледира невинен и ще обжалва решението на магистратите.

През Втората световна война земеделецът Иван Демянюк служел в Червената армия, но е пленен от нацистите. Те го вербували и назначили за надзирател в концентрационния лагер в Собибор. След войната емигрира в Съединените щати, където работи в автомобилен завод в Кливланд, щата Охайо. Получава американски паспорт и става Джон Демянюк. През 80-те е екстрадиран по настояване на Израел, където е съден по подозрение, че именно той е страховитият украинец с прозвище Иван Грозни, който като наемник на нацистите собственоръчно е избил хиляди евреи в концлагера Треблинка.

Въпреки че първоначално е признат за виновен и осъден на смърт чрез обесване, впоследствие след представяне на нови доказателства Демянюк е оневинен и върнат в Съединените щати. През 2002-ра година обаче срещу него започва нова разследване и въпреки преклонната си възраст на през май 2009-та година е екстрадиран в Германия.

Започва процесът по обвинение, че все пак е бил надзирател в концлагер и е съучастник в избиване на близо 28 хиляди души. Той отрича, оправдавайки се с фалшифицирани документи за самоличност, но в крайна сметка на 91 години получи присъда.