Първоначално, атентаторът Ахмед Али Агджа твърдеше, че българските комунистически служби за сигурност са организирали атентата. В последствие се отрече от тези обвинения.

Днес се навършват 30 години от покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Първоначално, атентаторът Ахмед Али Агджа твърдеше, че българските комунистически служби за сигурност са организирали атентата. В последствие се отрече от тези обвинения.

Покушението беше извършено на площад „Свети Петър\" във Ватикана. Папата е тежко ранен. Животът му е спасен след петчасова операция. Агджа е задържан веднага. По-късно той е осъден на доживотен затвор от италиански съд. По молба на папа Йоан Павел Втори - той е помилван от италианския президент Карло Чампи  през юни 2000-та година.

По време на разследването турският терорист замеси България в подготовката на атентата. Той твърди, че тайните служби на комунистическата държава са организирали терористичния акт. Арестуван е българският гражданин Сергей Антонов,  ръководител на бюрото на Българска гражданска авиация \"Балкан\" в Рим. Обвинени са още двама български граждани, но те се в София по време на задържането на Антонов.

Разследването и съдебното дело срещу него продължават над три години и четири месеца. През цялото време Сергей Антонов отричаше да е познавал Агджа или да е имал каквито и да се отношения с  българските специални служби.

В края на март 1986-та година италиански съд освобождава Антонов с определение, че няма доказателства за неговата вина. Той се завръща в България с разклатено здраве.

През май 2002-та година при единственото си посещение в България, папа Йоан Павел Втори  заяви пред президента Георги Първанов, че никога не е вярвал в участието на България в атентата. Така наречената \"българска връзка\" в покушението срещу моята личност беше една инсинуация. Това беше една несправедливост\", каза Папата.