Цветозар Томов: Проблемът на България е Бойко Борисов или тройната коалиция \"Борисов, Цветанов, Дянков\". Именно те трябва да бъдат освободени от постовете им, защото иначе България няма да оцелее...

Социолозите Мирослава Радева, Кънчо Стойчев и Цветозар Томов коментираха в \"Здравей, България\" обясненията на премиера Бойко Борисов по-рано в предаването относно изненадващите оставки и смени в кабинета.

 

\"Това правителство продължава да губи подкрепа и постепенно изпада в международна изолация. Промените в кабинета са по-скоро знак, насочен навън към стратегическите ни съюзници Брюксел и Вашингтон, че изпълнителната власт се опитва да прави нещо, но много закъсняло и според мен без надежди за успех\", на мнение е Цветозар Томов.

 

По думите му проблемът на България е Бойко Борисов или тройната коалиция \"Борисов, Цветанов, Дянков\". Според него именно те трябва да бъдат освободени от постовете им и е на мнение, че това ще се случи до края на годината, защото иначе България няма да оцелее.

 

\"Борисов твори една паралелна реалност, която няма нищо общо с действителността. Този човек тепърва ще изпада в истерия, защото няма практически шанс да запази аборигенско-диктаторска власт в България. Ние не сме толкова нецивилизован народ, за да го търпим\", каза още Томов.

 

\"Аз се срамувам като българин, че този човек е премиер и не смятам да мълча, когато имам възможност да изразя публично този си срам. Българското общество трябва да разбере, че вървим към катастрофа и тя трябва да бъде спряна с усилията на всички ни. Алтернативата обаче трябва да я създадем ние чрез смяна на правилата\", допълни социологът.

 

\"Това правителство няма да остане в историята с операция \"Наглите\". То ще остане в историята със собствената си наглост\", заяви от своя страна социологът Кънчо Стойчев, според когото политиката на кабинета е изцяло погрешна.

 

\"В последните две години България губи навсякъде – паднахме в световната класация по корупция, в класацията по конкурентоспособност, където сме на дъното, пада по икономическа ефективност, влошава се бизнес средата. Имаме управление, което работи само и единствено в интерес на монополите\", заяви Стойчев.

 

Според него обаче правителството трябва да си изкара мандата, защото българският народ \"трябва да си изпие чашата докрай\".

 

\"Хората имат нужда от сериозни мерки в изпълнителната власт, за да усетят подобрение в живота си. От тази гледна точка уволнението на Христина Митрева е доста тревожен факт, защото според мен става въпрос за някакъв конфликт между нея и Симеон Дянков и това може да бъде знак, че нещата в бюджета не са добре вързани\", на мнение е Мирослава Радева. Според нея промените на този етап изглеждат хаотични.