За гайдарите доайени най-голямото щастие е, че редом до тях застават все повече млади хора. А благодарение на гайдата научавали и урока си по родолюбие...

Емблематичният за страната ни оркестър \"100 каба гайди\" отбелязва половин вековен юбилей. Тази вечер те ще зарадват почитателите си с празничен концерт. Екип на \"Здравей, България\" присъства на генералната им репетиция.

 

Преди 50 години на Роженския събор за първи път 100-те каба гайди омагьосват публиката с мощния си звук.

 

Предвожда ги създателят на оркестъра - покойният вече Апостол Кисьов. Бай Стою, известен още като Гайдаря комита, бил сред избраните да свирят на първия концерт.

 

За гайдарите доайени най-голямото щастие е, че редом до тях застават все повече млади хора. А благодарение на гайдата научавали и урока си по родолюбие.

 

За последно всичките 100 гайди са се събирали преди година на националните фолклорни празници в Смолян. За съжаление през последните години все по-често отказват участия във фестивали и концерти.

 

До годините на прехода за финансовите проблеми се грижела държавата. Днес въпреки трудностите оркестърът има десетки национални и международни признания.

 

И макар че често се налага да плащат от джоба си всички гайдари, са категорични, че ще продължават да пазят завещаното от преди 50 години.