Един от най-влиятелните хора в България – Петър Манджуков, смятан за кукловод на БСП, гостува в студиото на \"Шоуто на Иван и Андрей\", заедно със съпругата си Иванета и двамата им сина - Александър и Петър. Какво разказа той за политиката в България, за семейството и за успеха в бизнеса и живота...

Убеден съм, че България имаше нужда от демокрация, но в никакъв случай не трябваше да се прояви по този уродлив начин – да унищожи една икономика в името на демокрацията и да направи един народ най-бедния в Европа, а може би и не само в Европа. Това заяви един от най-влиятелните българи - Петър Манджуков и допълни, че БСП в никакъв случай не представлява идеята за онова социално общество, от което България има нужда.

Петър Манджуков изрази позицията, че според него, ръководството на БСП, особено в последния му вариант, няма нищо общо с реалната, сериозна и последователна социална политика и отрече някога да е бил член на партията.


Според бизнесмена, страната ни има нужда от хармонично развитие. Погрешно би било разликата между бедни и богати да става все по-голяма, а това може да бъде избегнато с предлагането на възможности за работа на всички. Той заяви, че трябва да бъде направено така, че хората да разполагат с достатъчно средства, за да живеят нормално и да бъдат обезпечени. Това е и начинът допълни да няма конфронтация между хората, допълни още Петър Манджуков.

Той призна, че е имал близки отношения с президента Георги Първанов, но преди той да стане такъв. Според Петър Манджуков било изключено двамата да поддържат контакт, докато Георги Първанов е президент и допълни, че би било възможно, след като мандатът на президента изтече, да започнат да поддържат отново \"човешки отношения\".


Петър Манджуков заяви, че неговата философия е такава, че когато човек прави нещо, в никакъв случай не трябва да прави реклама с това. Той потвърди, че наистина е помагал на много хора и институции и допълни, че човек трябва да дава една десета от това, което има. Петър Манджуков призна в \"Шоуто на Иван и Андрей\", че е имал много бедно детство – израснал е в Сопот, в малко комунално жилище, където е живял до 18-тата си годишнина.

Няколко са причините за метаморфозата, през която е преминал Петър Манджуков. Той заяви, че е изключително целенасочен и организиран. Чел е много и е събирал информация, за да реализира целия материал, който е събирал. \"За да има нещо, което да развием, трябва да има нещо, което да бъде завито\", допълни още един от най-влиятелните и заможни хора в България.

\"Рецепта за това човек да бъде успешен в своята работа – няма\", заяви Петър Манджуков.


Човек първо трябва да формулира добре идеите, които иска да следва в бизнеса. Трябва да се подготви, да събере нужната информация, която е базата той да тръгне да намери правилния път, правилните хора и правилното място да реализира тези идеи, обобщи бизнесменът.

Относно личния си живот, Петър Манджуков заяви, че докато съвременният свят има по-различна интерпретация за това каква да бъде разликата между мъжа и жената, за него е по-важно да има чувство, взаимно желание и уважение.

Разликата между него и съпругата му Иванета е 41 години. Тя призна, че с Петър Манджуков се познават от 8 години и го определеи като изключителен и харизматичен мъж, с когото не може да се скучае. Двамата са живели заедно дълго време преди да сключат официален брак. Причината за това е бил продължителният развод на Петър Манджуков с вече бившата му съпруга.

Семейството призна, че по-големият син Александър е този, който диктува правилата в къщата на семейството.

За финал, Петър Манджуков заяви, че е по-скоро оптимист, от колкото песимист за бъдешето на България.