Шенген и присъединяването на България към общото пространство е един от акцентите в разговорите на Бойко Борисов в Полша. Премиерът е там на работно посещение...

Шенген и присъединяването на България към общото пространство е един от акцентите в разговорите на Бойко Борисов в Полша. Премиерът е там на работно посещение. 

Полша подкрепя усилията на България за влизането в Шенгенското пространство, обяви след края на едночасовата си среща с Бойко Борисов полският премиер.

 

Старанията на България трябва да бъдат оценени не като награда, защото страната ви е изпълнила всички технически критерии, уточни той.

 

Според полския премиер не трябва да има никакви политически пречки пред влизането на България и Румъния в Шенген. Той уточни, че Полша ще представи именно такова становище на срещата на министрите от Европейския съюз и вече е говорил с партньорите си по въпроса.

 

Българският премиер от своя страна обясни, че страната ни ще разчита много на Полша в следващите шест месеца от председателстването й на ЕС. Полша ще поеме ръководството от Унгария през юли.

 

На срещата двамата премиери обсъдиха ситуацията с МВФ след скандала и оттеглянето на директора му Доминик Строс-Кан.

 

За да си запази проевропейското управление на международна финансова институция, следващият му ръководител трябва да е европеец, смята полският премиер.

 

Той обясни, че страната му би могла да издигне собствена кандидатура. Практически фондът трябва да запази ръководството си, обяви премиерът Бойко Борисов.

 

Още подробности по темата очаквайте в централната емисия \"Календар\" в 19.00 часа.