Скептик съм по отношение на каквито и да е мерки, които са външни, неотнасящи се до проблема с купуването на ромски гласове. Това каза в \"Здравей, България\" анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията.

Повече от 50% от ромските гласоподаватели са получили пари за вота си. Скептик съм по отношение на каквито и да е мерки, които са външни, неотнасящи се до проблема с купуването на ромски гласове. Това каза в \"Здравей, България\" Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.


Обикновено тези, които организират купуването, са вътре, те са определени семейства. Много трудно можете да влезете отвън и да купите гласове, няма да бъдете допуснат.


Една от техниките, които много ме впечатлиха, беше тази от 2005 година. Тогава ме изненада, че една политическа сила беше селектирала най-силните ромски лидери в различни населени места, беше платила и в момента, в който дойде времето за избор, лидерите получиха ресурси и съответно плътно контролиран вот, допълни Безлов.


По думите му малко преди изборите започва да се очертава каква е цената на вота. Той твърди, че дори партии, които са отдавна в политиката, си правят специален план и всъщност осъществяват бизнес. Имаше райони, особено покрай морето, се даваха по 300 лева за глас, коментира анализаторът.


Според него на предстоящите избори цената на глас вероятно няма да е същата като през 2007 година и ще бъде значително по-малка.


Тогава ставаше дума за около 150 милиона лева, похарчени от всички партии, като тук включваме и скрити форма на реклама, не само директно купуване на гласове, обобщи Безлов.