Ако слушаш всеки ден музиката му, сигурно ще се уловиш, че поклащаш глава в такт и гледаш слънцето с кеф

Ако слушаш всеки ден музиката му, сигурно ще се уловиш, че поклащаш глава в такт и гледаш слънцето с особено голям кеф. Създава звуци като етерна дъга, в която цветовете са ноти и позитивни вибрации. Твърди, че стойностната музика надскача езиковата бариера и посланието е не само в думите. Знае перфектно родния си български, английски и шведски. Всеки път, когато се видим и поговорим, се смея шумно и с удоволствие. Виж живота в светлата му част и се издигни с музиката на Пламен Зафиров. Иначе казано - Zafayah.

Трите цвята, които те характеризират най-добре?
Zafayah:
Зелено, жълто, червено.

Кога и къде мога да видя растите ти на живо?
Zafayah:
До няколко седмици ще правим премиера на дебютното ни видео с Jahmmi Youth, предстои да обявим датата и мястото... Също предстоят още концерти в София, страната и по морето през летните месеци.

В Root Souljah сте доста хора. Как успявате да чувате музиката по еднакъв начин, да мислите в една посока?
Zafayah:
Малко пояснение - проектът Root Souljah не е активен в момента – аз и още петима членове на оригиналната банда сме изцяло потопени в дейността на нашия лейбъл Roots Rocket, чийто сайт пуснахме буквално преди дни - www.rootsrocket.org - и новата ни група Roots Rocket Band. Понастоящем сме седем човека, работим и с младите брас надежди от South Wick. Музиката, която създаваме, е многослойна и е резултат от емоциите, преживяванията и наблюденията на всеки един от нас. Представи си етерна дъга, където цветовете са ноти и позитивни вибрации. Всеки един от нас е силна индивидуалност и има мнение по музикалните въпроси. Обаче в момента, в който влезем в истинския реге груув, музиката става медитация, а в медитацията се откъсваш от индивидуалното и ставаш едно с всичко.

Кое е обединяващото послание в песните ти?
Zafayah:
Истината и Любовта.

Колко богат ще станеш от реге музиката?
Zafayah:
В момента, в който човек открие тази музика, той е вече богат. От финансова гледна точка това не е най-комерсиалният жанр по нашите ширини и тук е доста трудно да се издържаш с него, но ние работим здраво в посока популяризиране на тази музика и разбиране за живота.

На "ти" си с шведския. Мислил ли си за парче на този език и как би звучало?
Zafayah:
По време на престоя ми в Швеция мисля, че се е случвало да се заиграя с някоя рима, но до момента не съм записал нещо на шведски. Между другото, има доста реге на шведски и то не звучи никак зле – много от приятелите ми тук са фенове на групата Kultiration, например. Стойностната музика надскача езиковата бариера и посланието не е само в думите. И все пак, ние пеем основно на английски, примесен с patois, за да можем да пътуваме повече и да ни разбират още повече хора.

Кое е последното, което ще излезе на пазара с марка Zafayah?
Zafayah:
Поредното и надявам се не последното, ще е клипът, за който споменах по-горе, както и 5-6 песни, мои соло парчета и колаборации с различни артисти и продуценти от Великобритания, Франция и Ямайка.

Сънуваш ли Ямайка?
Zafayah:
Сънувал съм я, да.. Но животът там няма нищо общо с широкоразпространената представа за тропически рай, коктейлчета и забава. Това е една от най-бедните държави с изключително висока престъпност и гладуващи хора. Имам приятели от Ямайка и бих ги посетил, защото е по-безопасно, ако си придружен от местни. Разбира се, във вътрешността на острова и далеч от гетата в Кингстон, човек може да види мирни селски общности, които живеят в природата и се занимават със земеделие и духовни практики. Това повече ме привлича като възможност...

Ако трябва да напишеш парче за любимата си жена, как ще се казва то?
Zafayah:
То е вече написано и предстои да бъде издадено. Казва се "Second 2 None" и има силен соул привкус.

 

Автор: Галя Станева