Един от основателите на ГЕРБ - Душана Здравкова, подаде оставка като съдия с думите, че \"гръбнакът на съдебната система е пречупен\"...

Бившият евродепутат Душана Здравкова, която беше и един от основателите на партия ГЕРБ, подаде оставка като съдия във Варненския окръжен съд. Според нея \"гръбнакът на съдебната система е пречупен\".

 

Поредното доказателство за това било изборът на председател на Софийския градски съд. Според Здравкова Владимира Янева има само четири години стаж като съдия и е заела поста, защото е семейна приятелка на министъра на вътрешните работи.

 

Според Душана Здравкова е време гилдията да заеме полагащото и се място в съдебната институция. Тя е и за нова конституция.

 

През 2006 г. Здравкова беше председател на ВОС, тя беше и учредител на гражданското сдружение ГЕРБ.

 

Оставката и предизвика много политически формации да се възползват от ситуацията. Днес тя има предложение да стане член на \"Единение и екипност\".

 

От пресцентъра на МВР заявиха, че вътрешният министър няма да влиза в лични спорове. На свой ред новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева отговори, че не познава колежката си Здравкова, но е спечелила поста по всички законови критерии.

 

Янева добави, че не смесва професионалните с личните си контакти, не членува в партия и от сегашната си позиция няма право да се обвързва политически.