Как се обучават конете в полицията и какви са плюсовете и минусите на това партньорът ти да е с копита? Един от най-важните отдели в столичната полиция безспорно е конният ескадрон...

Как се обучават конете в полицията и какви са плюсовете и минусите на това партньорът ти да е с копита? Един от най-важните отдели в столичната полиция безспорно е конният ескадрон.


Армагедон, Алеко, Графит и Агент са само част от конете на служба там. Расовите животни респектират джебчиите в парка и усмиряват запалянковците на стадиона. Те служат вярно на полицаите. А униформените на свои ред се грижат за тях и за спокойствието на хората.


У нас има конна полиция от 1956 година насам. Ескадроните са два – в София и в Стара Загора. Лилия Савова е в редиците на столичния от 16 години. През последните осем неин партньор е Далибор.


Наред с патрулирането по паркове конната полиция охранява митинги и футболни срещи. От една страна видът им респектира, а от друга височината дава възможност на полицаите да видят кой подстрекава агитката. Животните се обучават специално, за да не се страхуват от бомбички, димки и плакати.


Службата на конете продължава цели 18 години. След това биват продавани. За съжаление, понякога стават и инциденти. Преди време животно от ескадрона загина след пропадане в замаскиран трап в Южния парк. 


Обучението на всяко следващото поколение полицейски коне започва от самото им раждане.


Някои полицаи работят с два коня. Подготвят единия да смени другия след пенсионирането му. Но дори да се грижеха за три, пак щяха да са категорични, че техните животни са най-хубави и най-послушни.