За какво да следим, преди да сложим морска храна на трапезата си...

След като вчера ви разказахме как се отглеждат мидите, днес ще поговорим  за това какво да следим, преди да сложим морска храна на трапезата си. Рибарите уверяват, че ако морските дарове са пресни и не прекаляваме с яденето, няма да имаме никакви стомашни проблеми.

Доверяваме се на съветите на Веселин, защото той има близо 20-годишен опит в отглеждането и консумацията на миди. Най-важното, което трябва да разберем, когато поръчаме морските деликатеси в ресторанта е от каква ферма са извадени. Малко от нас обаче си правят труда да разпитват. От части, защото рискът да ни излъжат е твърде голям.

След като мидите се извадят от морето, могат да престоят най-много четири дни при температура от 3 до 5 градуса. Най-добре веднага да се ядат.

Ако мидите, а и всяка друга морска храна е прясна, няма причина да се притесняваме от стомашни проблеми. Просто трябва да консумираме умерено - правило, което важи за всеки вид храна.

Ще се изненадате колко начина има за приготвяне на миди. Няма храна, с която да не могат да се смесят, заради неутралния си вкус.
 
Морската храна е една от най-полезните. Когато ядем риба обаче, трябва да се стремим тя да е прясна. В момента, например е трудно да попаднем на такава. Заради високата температура на водата, морската храна първо се охлажда, а чак след това може да се приготви. Малко по-спокойни можем да бъдем, ако предпочитаме сезонните риби.

Според Веселин, българите ядат твърде малко морска храна. За сравнение, той даде пример с Китай, където 98% от трапезата идва от океана. През 92-ра година, когато той е започнал да се занимава с миди, морските дарове на българската трапеза са били едва 2%.