Общият брой на GSM-ите е с близо 900 повече, отколкото са самите чиновници...

Въпреки кризата, 57 държавни ведомства са увеличили заплатите на служителите си през 2010 година. Според доклад за състоянието на администрацията чиновниците харчат милиони левове за телефони и използват командировките в чужбина като награди и поощрения.

Повече пари взимат чиновниците в земеделското, социалното и регионалното министерство. Ръстът на заплатите за последната година там е между 25 и 36%, като средното възнаграждение надхвърля 1050 лева.   

Чиновниците са изговорили общо близо 28.5 милиона лева. Такава е годишната сметка на служебните стационарни и мобилни телефони, която е платила държавата от парите на данъкоплатците.

 

Иначе общият брой на GSM-ите е с близо 900 повече, отколкото са самите чиновници. Докладът показва още, че командировката е форма на награда. Над 10% от администрациите са посочили, че по този начин стимулират служителите си.

 

Освен удоволствието от разглеждане на забележителности, командированите получават и пари в размер на 35 евро на ден за Европейския съюз и по 35 долара на ден, ако наградата им е САЩ.