Според полицията убийството е без мотив, станало е по непредпазливост, тъй като целяли изнасилване...

Двама са заподозрените за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. Единият от тях е в ареста, а другият все още се издирва. Анализ на ДНК, отпечатъци и свидетели уличили Пламен Трифонов и Николай Русинов.

 

Все още няма ясен отговор защо Яна е била убита, не се знае и кой от заподозрените е физическият извършител на престъплението, обясниха полицаите.

 

По думите им убийството не е планирано предварително, нямало е мотив, а е извършено по непредпазливост. Според тях първоначалната цел е била секс, най-вероятно насилствен и без да искат са я задушили.

 

Не се знае и каква е връзката между двамата заподозрени - клошарът Пламен и преводачът Николай, както и дали въобще са се познавали. Една от работните версии е, че са се познавали. Със сигурност обаче и двата са били там по време на извършване на престъплението.

 

Арестуваният преди два дни за убийството на Яна е Пламен Трифонов – безработен, скитащ из Борисовата градина 34-годишен мъж. Събирал стъклени бутилки и ги връщал за рециклиране. Няма данни да се е познавал с Яна преди смъртта й.

 

До арестуването му се е стигнало, след като човек се е обадил в полицията. Той казал, че също често обикаля Борисовата градина и познава Пламен. Обяснил, че заподозреният по принцип е агресивен, освен това точно след убийството на Яна спрял да ходи в парка.

 

Полицаите успяват да го издирят и арестуват, а направеният ДНК анализ показал, че космите, намерени върху тялото на Яна, са именно от Пламен.

 

Няма свидетелски показания, че той е бил в заведението, в което е било убитото момиче, но има хора, които казват, че е бил в района му.

 

Като негов съучастник и втори заподозрян за убийството полицията обяви Николай Русинов – отново на 34 години, преводач в частна фирма. Приятел на Яна, двамата живеели в съседни блокове.

 

Ден след убийството на Яна Николай изчезва. Казал на роднини и приятели, че заминава за чужбина и от тогава никой не го е виждал. В момента той е обявен за общодържавно издирване. Полицията стига до него, защото има криминално досие и са му снемани отпечатъци, които се оказа, че съвпадат с откритите на местопрестъплението следи.

 

Нито един от свидетелите не е споменал, че Николай е бил там, обясниха полицаите. Казват, че е била с някого и е танцувала с него, затова и полицията смята, че това е именно Николай.

 

Всички приятели на Яна ще бъдат разпитани отново. Утре предстои Софийският градски съд да реши дали Пламен Трифонов ще остане за постоянно в ареста.