Служители разказаха, че тази ситуация се повтаря след всеки пороен дъжд...

Проливните валежи отново наводниха новия терминал на летище София. Отводнителната система и част от тавана в салона за пристигащи пропаднаха. По чудо няма пострадали. 

Водата от тавана капе в бидони за зеле - тази гледка посреща през последните два дни пристигащите на новия терминал на аерогара София. Водата от тавана се събира в бидони за зеле, а служителите на летището обслужват пътниците с дъждобрани. Противопожарната система не работи, защото датчиците й не реагират при влага.

Днес сървърите и рентгена на митницата, които се намират в зоната за сигурност на летището, са неизползваеми, тъй като са под вода. За щастие, в този момент в наводнените помещения не са се намирали арестанти и важни веществени доказателства като наркотици например. Служители от администрацията разказаха, че тази ситуация се повтаря след всеки пороен дъжд, но мерки не се взимат. Решението на проблема - да следят прогнозата за времето и да се отводняват сами с подръчни средства. 

Потърсихме директора на фирмата, построила сградата на терминала преди 5 години, за която държавата плати 110 милиона лева. Оказа се, че ръководството на компанията е във Виена и за първи път чува за проблема.

Това не е първият технически проблем с новата сграда на летището. Преди 2 г. се срути козирката и по чудо инцидентът се размина без жертви. Проверката ни показа, че компанията проектант на сградата е и надзорник на строителството й, т.е. било й е възложено да контролира изпълнението на собствения си проект. И резултатът е този.

Защо новата сграда на аерогарата прокапа и как изглежда зоната за сигурност на летище София – вижте във видеото.