Честа практика е, когато бездомни бъдат излекувани - да не ги изписват, защото няма къде да отидат

Сливенската областна болница неволно се е превърнала в приют за бездомни, съобщиха от лечебното заведение за \"Календар\". Честа практика е, когато бездомни бъдат излекувани - да не ги изписват, защото няма къде да отидат.

Други търсят лекарска помощ там, без да имат нужда от такава и остават да спят в коридорите. Оказва се, че проблемът към момента е институционално нерешим.

Антоанета Георгиева от Сливен е на 76 години. Открихме я в коридора на първа поликлиника в града, където се канеше да пренощува. Но тъй като това е невъзможно, тя бе изведена на вън. Антоанета е без жилище. Има дъщеря, която е в Гърция и изобщо не се интересува от майка си.

Преди да изпадне в тази ситуация, Антоанета е гледала възрастни хора, които са я подслонявали. Но заради травма на крака вече е трудно подвижна. Нужна е операция, за която жената няма средства. За решаване на подобни проблемни ситуации от болницата предлагат да бъде обособено някакво помещение, където да отиват хората, които имат нужда, докато се реши проблема им.

От общината твърдят, че няма нужда от приют за бездомни хора, защото много рядко се срещат бездомни без роднини. И докато институциите продължават да търсят варианти, на хората, изпаднали в това положение не остава нищо друго, освен да се самосъжаляват.