Проф. Константинов: Сумата не е толкова кошмарно голяма...

Преди време министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че изборите тази година ще са по-евтини, тъй като са две в едно. Сумата е 26 милиона лева. План-сметката на неговото ведомство обаче показа, че всъщност изборите ще струват около 35 милиона лева.

 

\"Сумата не е толкова кошмарно голяма. Повечето пари хората ще вземат като възнаграждение покрай изборите. Част от тях се връщат и като данъци. Малко под 30 милиона е истинската сума, която бюджетът изважда и половината остават у хората\", обясни в \"Здравей, България\" проф. Михаил Константинов, член на ЦИК.

 

Най-голямо перо, по думите му, заемат възнагражденията в секционните комисии, тъй като те са големи като състав, хората работят дълго и затова и им се плащат повече.

 

Въпреки това проф. Константинов призна, че бюджетът за изборите е малко надут.

 

\"Всяка година цената за вота нараства, а тъй като сега са две в едно е нормално тя да е толкова висока\", поясни той.

 

Проф. Михаил Константинов прогнозира, че ще има втори тур на президентския вот, като борбата ще бъде между кандидатите на ГЕРБ и БСП. При червените обаче първо щяло да има \"кървава битка\" между Ивайло Калфин и Меглена Кунева.

 

\"Няма значение кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, той ще стигне до балотаж. Аз лично смятам, че това ще бъде Бойко Борисов\", на мнение е проф. Константинов.