През последните години много смолянски села се превърнаха във втори дом за млади доброволци.

През последните години много от Смолянските села се превърнаха във втори дом за млади доброволци от Корпуса на мира. Кое кара американците да искат да живеят и да помагат на хората в откъснати населени места, от които бягат българите?

Откриваме доброволеца Камеран в Девинското село Осиково на раздумка с  хазяите, при които живее повече от една година. Възрастните хора си спомнят, че в началото най-трудното било да научат Камеран и на български език, и на осиковски диалект.

Тактично Камерън прекъсва хвалбите по негов адрес и бърза да изпълни днешния си дълг към селото, а именно да бъде водещ на традициония събор на Осиково.

В селото наричат Камеран учителя, тъй като преподавал на децата и възрастните английски език. Учи ги да работят и с компютри.

Кметът на Осиково казва, че Камеран е дясната му ръка. Спомня си как няколко години се опитвал да докара в селото доброволец но никой не искал да живее  на толкова отдалечено от градовете място.

26-годишният Камерън е от Калифорния. Казва, че и до днес не може да се нагледа на красотата на Родопите. Но най-ценното тук били хората. Казва, че за разлика от американците, българите били мултифункционални.

Нещото, с което обаче и до днес не можел да свикне било  ниското самочувствие на българина

Разстроен казва, че престоят му тук ще продължи още само една година. Но е категоричен, че през това време ще хвърли всичките си сили да помогне Осиково да се превърне в туристическа дестинация.

 

Подробности по темата - във видеото.