Материалите по досъдебното производство са докладвани на прокурор и предстои налагане на 72-часа мярка задържане.

Серийни домови крадци са задържани от служители на ГД \"Криминална полиция\", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двама извършители на поредица кражби от домове са задържани вчера при съвместна операция на служители от ГД \"Криминална полиция\", ОДМВР-Силистра и СДВР. След координирани действия в района на кв. Горни Богров са арестувани А.З./43 г./ от с. Мировяне и Д.И./ 45 г./ от врачанското с. Баница, които се придвижвали с лека кола \"Мазда\" /софийска регистрация/.

Преди да бъдат спрени от служителите на реда, двамата само за няколко часа вчера натрупали в актива си общо 8 престъпни деяния – два пъти влезли с взлом, за да крадат от домове в Плевен и Ловеч и още шест пъти проникнали в жилища в същите градове и в Луковит. И за двамата може да се каже, че са \"специалисти в бранша\", понеже А.З. е с 22 осъдителни присъди, от които 18 – за престъпления по чл. 194-196 /кражби/ и с регистрации по чл. 346 / противозаконно отнемане на МПС/, чл.316 /ползване на неистински документ/ и чл. 339 /притежаване на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси/, а аверът му Д.И.е с по-скромно криминално минало - две осъдителни присъди за кражби.

При претърсването на автомобила след залавянето им, екипът открил в маздата златни и сребърни накити - 4 златни синджира, три чифта обеци, пръстени и висулки, ланец, гривна, а също инструменти за взломяване, ръкавици, пари в различна валута – около 1000 лв. и мобилни телефони, ползвани при домовите атаки. Бързо е установено, че част от намерените вещи са сходни с отнетите при кражбите от различни жилища в Ловеч и Плевен. По-късно екипът криминалисти проверил и две жилища в София, ползвани от двамата. Там разследващите открили и иззели мобилни телефони, СИМ карти, фотоапарати, накити /вероятно златни/ и други вещи, за които се предполага, че са крадени.

А.З. и Д.П. са задържани в ОДМВР-Плевен, образувано е досъдебно производство. В часовете след задържането им криминалисти вече са установили тяхна съпричастност към домови кражби през последните две седмици и в Русе, Хасково и Монтана. Продължава работата за документиране на цялостната им престъпна дейност. Материалите по досъдебното производство са докладвани на прокурор и предстои налагане на 72-часа мярка задържане. /БГНЕС