Осигурителните вноски няма да бъдат повишавани, обеща Петков.

Осигурителните вноски няма да бъдат повишавани. Това обеща новият управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков в студиото на \"Здравей, България\". Според него обаче един от проблемите на пенсионната система била продължителността на живота.

Осигурителният институт остана без шеф на 17 май, когато Христина Митрева подаде оставка. Това стана след остри критики на вицепремиера Симеон Дянков, че Института е сгрешил в сметките си за приходите от осигурителни вноски. Дали наистина има грешка ще стане окончателно ясно в края на годината, смята Бисер Петков. До момента обаче едно било сигурно: \"За първите 7 месеца на годината е налице изоставане в приходите на бюджета на държавното обществено осигуряване с около 208 милиона\".

В същото време института отчита спад в броя на осигурените лица и тенденция на повишаване на пенсионерите. А в това, че живеем по-дълго, Петков видя опасност за пенсионната система. Това обаче нямало да ни струва повече.

Решението за евентуално увеличение на пенсиите може да бъде коментирано през октомври, допълни Петков.

Колкото до коментарите около кандидатурата му, Бисер Петков отрече да е човек на Симеон Дянков и допълни, че върху него до момента не е упражняван никакъв политически натиск.