От голямо значение е начинът на носене...

 

Броени дни преди старта на учебната година, големите намаления на ученически раници вече започнаха. Според търговци, именно сега и до края на септември е времето, в което най-изгодно може да се купи ученическа раница

 

В днешния избор на раници, най-малките са с предимство.

 

За Светльо, една раница е добра само тогава, когато върху нея е нарисуван спайдърмен.

 

Световните изследвания показват, че не толкова имат значение размерът и теглото на раницата, колкото начинът на носене. Популярно сред децата и тийнейджърите е носенето на раницата на едното рамо, което води в бъдеще до гръбначни изкривявания и промяна първоначално в стойката на тялото.

 

Същият проблем предизвиква и раницата на колелца, която се тегли, защото в тази възраст, китките на децата са слаби и гръбнакът допълнително се натоварва.

 

Затова трябва да се вменява на детето то да носи раницата на двете рамена, за да може тежестта на раницата да се разпределя симетрично между двете рамена

 

Има правило в детската ортопедия, че големината на раницата трябва да бъде колкото торса на детето - това означава някъде към 40 сантиметра височина на раницата. Ширината й трябва да бъде горе-долу ширината на раменете на детето, можем да си позволим три пръста да излиза отстрани. Но не повече.