Какви са начините да се кандидатства за тези пари?

От сряда две търговски банки започват да отпускат облекчени кредити за саниране на жилища.  Този път парите се осигуряват от  международния фонд \"Козлодуй\" и Европейската банка за развитие.

Какви са начините да се кандидатства за тези пари?

В жилищен блок, който се намира в не особено престижен квартал на София, санираните апартаменти се броят на пръсти. Първата жителка, която екипът на Нова ТВ срещна е категорична, че каквито и облекчения да й предложи държавата, пари за саниране няма.

Ако искаме да получим помощ, за да санираме жилището си, трябва да сме на ясно, че пари ще ни бъдат отпуснати под формата на кредит. Засега можем да го изтеглим от 2 търговски банки. Заеми обаче ще се дават за подмяна на дограма, поставяне  на топлоизолация и климатици. Целта, разбира се, е инвестирайки тази сума, да спестим от сметки за парно и ток.

Въпреки, че това е вторият път, в който се отпускат облекчени кредити, Юлиян Инков прави изолация на апартамента си за собствена сметка.

Едновременно с това кредитиране, по друга  програма - за регионално развитие, ще  бъдат отпуснати други 63 милиона евро. С тях отново трябва да се погрижим за енергийната ефективност на жилището си, а едно от изискванията е по-голямата част от жителите на блока да се включат в санирането.