В първото си издание \"Отечествен фронт\" нищи живота и делото на другаря Тодор Живков, от чието раждане се навършиха 100 г.

В първото си издание от новия телевизионен сезон социалният ъндърграунд \"Отечествен фронт\" нищи живота и делото на другаря Тодор Живков, от чието раждане се навършиха 100 г. само преди 10 дни. \"Някои хора се опитват да представят днес Тодор Живков като бележка под линия. Но той е гигант – лош гигант или добър гигант - ще оставим това на митингуващите. Днес ви показвам един човек, който е живял там някъде близо до Тодор Живков. Дамян Райков Дамянов е нашият вътрешен човек от социалистическата епоха. Синът на властта...\"


Дамян Райков Дамянов е син на Райко Дамянов, първи заместник-председател на Министерски съвет по времето на социализма. Дамян е един от малкото останали членове на най-вътрешния кръг. Играл си е с Владимир Живков по поляните на резиденциите, ходил е на море с Мара Малеева и Тодор Живков и е правил всичко друго, което са правили членовете на социалистическия елит. Той разказва от първо лице нещата, на които е бил очевидец... \"Тодор Живков нямаше влечение към пари – беше по своему много честен, но по отношение на властта не даваше и намек да се намекне, че някой може да си помисли да го замести.\" – казва Дамянов. – \"Не беше капризен на ядене – не беше чревоугодник. Обичаше си селските манджи – чушки, пълнени със сирене, боб, правешка баница, яхния по селски, миш-маш...\"


Разказва спомените си за Людмила Живкова и смъртта й, за Владимир Живков и проблемите му, за отношенията на Живков с Мара Малеева и за жените, които е ухажвал и са го ухажвали.


\"Говорихме си още много,\" – разказва Карбовски, - \"И за смъртта на ген. Бъчваров, и за заговора на Горуня, и за убийството на Георги Марков –  да не си помислите, че не попитах. Но отговорите бяха уклончиви. Онази епоха остава в мъглата на тайнственост и страх. Слуховете ще се превърнат в легенди. А истината ще си отиде със заешкия страх на очевидците... Толкова дълго е управлявал Тодор Живков и толкова дълбок отпечатък е оставил, че митовете и легендите около него и семейството му нямат край. Митовете – особено около Людмила - ще захранват жълтите вестници още сто години поне. Сигурно в думите на Дамян Райков Дамянов има неща, които няма да се харесат на наследниците на Живков. ОФ просто се опитва да даде спомен за онази епоха, а спомените са винаги субективни и лични. Важното е, че днес не даваме политически оценки. Защото сто години са твърде малко време за политически оценки. Ето ви го образа, докато все още има някой, който да го разказва - малко пълнени чушки, боб, правешка баница, врачански мискет – човек от народа...\"

\"Отечествен фронт\", събота, 17 септември 2011 г., 18:00 по Нова телевизия
Не го изпускай, няма повторение!